esmaspäev, 26. oktoober 2020

E-ITSPEA 7: Copyleft

Copyleft on termin, mis enamus inimestele võõraks kipub jääma või võib hoopis segadust tekitada. See on põhimõtteliselt autoriõiguse üks rakendus, mis annab igaühele õiguse muuta ja levitada antud tööd, tingimusel, et igale originaalist tuletatud tööle rakenduvad samad eelnimetatud õigused. Siin on tegu 'autoriõiguse' ingliskeelse termini copyright  sõnamänguga (right -> left).

Erinevatel vabavaralistel litsentsidel on copylefti rakendumisest või mitte rakendumisest tulenevad erinevused. Need tulenevad sellega seondutavatest piirangutest (või paremini sõnastatult - piiridest). Üks enam levinud  copylefti rakendav litsents on GNU GPL (GNU General Public License), aga näiteks jälle BSD litsents on selline vabavaraline, mis seda ei rakenda.

Miks kasutada copylefti? Kasutades litsentsi, mis sisaldab copylefti, tagad sa olukorra, kus sinu tasuta ja vabalt levitatavat tarkvara saab kasutada ja muuta igaüks, aga välistab olukorra, kus keegi võtaks selle ja otsustaks, et ta küll muudab seda, kuid otsustab, et tema versioon jääb ainult tema poolt muudetavaks ning keegi teine ei pea saama teada, mis muutused täpselt said tehtud. Kõige levinum seda kasutav näide on GNU/Linux operatsioonisüsteemid, mis kasutavad GNU GPL-i. Selle tõttu ongi selle erinevaid distro'sid nii palju, et igat ühte neist võib võtta ja teha oma versioon, millel aga peavad jääma õiguseid, et keegi teine saaks teha samamoodi.

Aga miks mitte kasutada? Copylefti-vaba litsentsi kasutamine piirab vähem edasisi toiminguid. Sellist tarkvara saab hiljem litsenseerida teistsuguste litsentsidega, mis annab võimaluse panna muudetud versioonile peale ka mitte-vabavaraline litsents. Seda on kasutanud Google Androidi operatsioonisüsteemi puhul, mis kasutab Apache litsentsi (välja arvatud modifitseeritud Linuxi tuum). Aga enamus Androidiga telefonidest ja seadmetest kasutab versiooni, kuhu on lisatud GMS (Google Mobile Services) ja muid Google'i tarkvara juppe, mis ei kuulu üldse vabavara alla ja ei saa kasutada ilma Google poolt antud nõusolekuta.


Kasutatud allikad:

Copyleft – Vikipeedia

Android (operating system) - Wikipedia

Apache License - Wikipedia 

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus - ICO wiki  

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

E-ITSPEA rühmatöö arvustus

Tumeveeb Töö teema on valitud põnev, kuigi ise olen antud teematikaga juba kursis, siis usun, et on paljusid, kelle jaoks töös käsitletu on ...