reede, 11. detsember 2020

E-ITSPEA 13: Braille' luger

Braille' luger või Braille' kuvar


Braille' kiri

Braille' kiri on reljeefne sümbolite esitusviisi pimedatele lugemiseks. Iga sümbol (täht, number, kirjavähemärk või erisümbol) on kujutatud kuni kuue "mummukese" abil, mis asuvad 2x3 ruudustikul. Igale kujutatud täpikombinatsioonile vastab mingisugune tähemärk. 

Lisaks veel, huvitaval kombel on märgisüsteem korduva mustriga. Esimesed 10 tähte, mis on ka samad, mis numbrid 0-9, ei sisalda alumise rea täppe. Järgmised 10 tähte on samad märgid, ainult kõigile on lisatud üks alumise rea täpp. Kolmas rida jälle samasugune, aga siis on lisatud 2 täppi.

Braille' luger

Braille' kuvar või luger on väike elektrooniline seade, mis kuvab ekraanil loetud teksti Braille' kirjana ehk punktkirjana. See muudab vaegnägijatele või pimedatele ebasobiva meediumi - nähtava ekraaniteksti (või ka tänapäeval pildi/graafika kirjelduse) - neile sobivasse kompimismeele abil tajutavasse süsteemi. See töötab samal eesmärgil nagu kõnesüntesaator, viimase abil siis muudetakse tekst kuulmismeele abil tajutavaks. Braille' lugereid on erineva suurusega. Eelnevas lingis on kujutatud 20-märgi pikkust lugerit, aga nad võivad tihtipeale olla hoopis ka täisklaviatuuri suurused. Reeglina on need 40 või 80 tähemärki pikad.


Kasutatud allikad:

https://et.wikipedia.org/wiki/Braille_kiri

https://www.computerhope.com/jargon/b/braille-reader.htm

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

E-ITSPEA rühmatöö arvustus

Tumeveeb Töö teema on valitud põnev, kuigi ise olen antud teematikaga juba kursis, siis usun, et on paljusid, kelle jaoks töös käsitletu on ...