esmaspäev, 12. oktoober 2020

E-ITSPEA 5: Netiquette

Netikett

 

Virginia Shea raamatus "Netiquette" kirjeldab ta 10 punkti, mis iseloomustavad internetisuhtluse ja käitumise häid tavasid, nö "netiketti". Kuigi internet ja selles toimuv on palju muutunud, siis need kirja pandud tavad on sama olulised ja head neti-etiketti juhised, mida järgida, kui olid need raamatu publitseerimise ajal.


Ole inimene

Ma tooksin siin välja esimese reegli "Ole inimene". Internetis olles võime unustada ära, kes me oleme, kus me oleme ja kuidas me käitume. Ekraani taga peidus olles, lendab justkui mingi punn pealt. Seda tuleb endale teadvustada, et teisel pool ekraani on samamoodi inimesed, nagu need, kellega näost näkku kokku puutud.

Üks ootamatult positiivne näide on minu arust meie "Programmeerimise algkursuse" Discordi server (Python 2020). Seal vahepeal leidub inimesi, kes ei saa aru, kus nad on ja mida nad teevad ning lööb ka üles keelebarjäär ning siis kirjutatakse pidevalt suvalise repliike teistele vahele, kus oluline tekst saab täis pikitud "Mis?" või "Ma ei saa aru?" tekstidega või hoopis vastupidiselt "random" kanalis sildistatakse teksti spam'iks, aga mis ongi keskkond mõeldud inimestel enda väljendamiseks, mitte ainult olulise edastamiseks. Vaatamata sellisele käitumisel on lausa imeline näha, kuidas inimesed suudavad säilitada külma närvi ja viisakalt selgitada olukorda, et kuidas siin serveris vestlemine on üles ehitatud. On ju temagi inimene. See läheb ka kokku "Netiquette'i" 10. punktiga "Andesta teistele nende eksimused". Inimesed õpivad just tavaliselt hästi läbi eksimuste ning kui leidub inimesi, kes ilma lõugama hakkamata suudavad suunata ja ka asja nii kontrolli alla saada, siis on see üks hea õppetund.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

E-ITSPEA rühmatöö arvustus

Tumeveeb Töö teema on valitud põnev, kuigi ise olen antud teematikaga juba kursis, siis usun, et on paljusid, kelle jaoks töös käsitletu on ...