kolmapäev, 4. november 2020

E-ITSPEA 9: IT-juhid ja nende juhirollid

IT-juhtidel võib olla erinevaid rolle, nagu need on välja toonud sellenädalases lugemisteemas meie õppejõud Kaido "Kakk" Kikkas. Tänases postituses ma toon näitena kaks tuntud IT-juhti ja panen nad vastavusse ühe kirjeldatud rolliga.

 

Guido van Rossum 

Guido van Rossum on ühe maailmas enim kasutatava programmeerimiskeele Python autor, pikaaegne juhtivarendaja ja "heatahtlik diktaator". Kuna Pythoni puhul on tegemist avatud lähtekoodiga ("open source") projektiga, siis Van Rossum oli pigem selle "power broker'i" rollis. Temale antud tiitel "Benevolent dictator for life" ("eluagne heatahtlik diktaator") kirjeldab seda, et kuigi tegemist on kogukonna poolt arendatava projektiga, oli tema see, kel jäi viimne sõnaõigus ning eriarvamuste puhul kogukonnas oli tema, kes pidi tegema erapooletu valiku. (Aga miks ma räägin minevikuvormis "ta oli"? Seetõttu, et üle-eelmisel aastal lahkus Van Rossum "BDFL" rollist ja eelmisel aastal ka Dropbox'ist ning läks ametlikult erru.)


Steve Jobs

Apple üks asutajatest ja pikaaegne juht Steve Jobs, üks tehnoloogiaajaloo suurimaid innovaatoreid, oli tuntud kui otsustuskindel perfektsionist. Ta viis tihtipeale hullemeelsetena tunduvad ideed läbi kindlakäeliselt ja kõigutamatult ("leader'i" roll samas tugevalt segamini "power broker'iga"). See kindlasti oli ka üks põhjusi, miks ta üks hetk Apple'ist vallandati. Kuid hiljem sinna naastes jätkas ta revolutsiooni tehnoloogia valdkonnas ning ilmselt ei kujuta ettegi, milline oleks tänapäeva maailm, kui poleks Apple'it ja selle taga Steve Jobsi oma revolutsiooniliste ideedega.



Allikad:

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus

Guido van Rossum - Wikipedia 

Benevolent dictator for life - Wikipedia

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

E-ITSPEA rühmatöö arvustus

Tumeveeb Töö teema on valitud põnev, kuigi ise olen antud teematikaga juba kursis, siis usun, et on paljusid, kelle jaoks töös käsitletu on ...