esmaspäev, 16. november 2020

E-ITSPEA 10: "Kuidas saada häkkeriks?"

Eric S. Raymond, Jargon File'i autor, kirjutas juba 1996. aastal juhendi või artikli "How To Become A Hacker" sellest, kes on häkker, milline peaks olema häkkeri mõtteviis ja missuguseid oskuseid peaks ta valdama jne, ning on seda pidevalt aastate jooksul värskendanud ja täiendanud. Kuigi tekst oli mõõdukalt pikk, siis teksti lugemisel valdas mind põnevus- ja õhinatunne. "See on imeline manuaal, mille järgi hakata tegutsema."


Dokument on jaotatud erinevateks valdkondadeks, mis häkkeriks olemisel on olulised: 

Ta alustab üldse sellega, kes on häkker (vastupidiselt enimlevinud kasutusele ei mõtle tema ja paljud kaasmõtlejad neid "vennikesi" kes arvutitesse sisse murravad). 

Siis kirjeldab ta häkkerlikku suhtumist. See sisaldab probleemide lahendamise huvi, automatiseerimise tahet, töö duubeldamise mõttetust (pole mõtet lahendada 2x sama probleemi) ja ka seda, et suhtumine ei asenda kompetentsi.

Veel kirjeldab ta põhioskusi, mida vajab häkker. Programmerimine oli muidugi esimene. Mainiti ka HTML-i oskust. Linuxi või mõne muu UNIXi versiooni kasutamine on teema, mis mul mitu aastat on kuskil kuklas plaanis olnud, aga pole piisavalt tõuget selle poole olnud. Arvan, et peagi teen selle ära. [Mulle meeldis see lõik kõige rohkem: see andis põhjendatult häid juhiseid, mida ja miks kindlasti tasuks endale selgeks teha, et midagi sellest vallast juurde õppida.]

Kuidas teenida staatust häkkerikultuuris on järgmine punkt. Siin tuuakse välja olulisi asju, mis kergitavad justkui sinu ranki: avatud lähtekoodiga projektides osalemine, testijaks olemine, infrastruktuuri haldamine, kasuliku info jagamine.

Lisaks tõi ka välja asju, mis paljud häkkerid teevad väljaspool häkkimist ja mis justkui on osad häkkerite maailmast, arendades neid üleüldiste distsipliinide kaudu ning mis annavad juurde häkkeriks olemisele.


Juhendist tuleb välja, et Raymond selgesõnaliselt pooldab (ülistab?) open-source lähenemist tarkvarale ja seega on tunda selle kirjatüki selge kallutatus. Mind see (otseselt) ei häiri (kaudselt häirib seetõttu, et see võib teisi häirida). Vaatamata sellele olen sellest kirjatükist väga vaimustunud ja tunnen KUI hea manuaal on see alustavale IT-tudengile ja võib-olla ka tulevasele häkkerile.

 


Kasutatud allikad:

http://www.catb.org/jargon [Jargon File]

http://catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html [How To Become A Hacker]

http://www.kakupesa.net/hacker/ [Tõlge: Kuidas saada häkkeriks]



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

E-ITSPEA rühmatöö arvustus

Tumeveeb Töö teema on valitud põnev, kuigi ise olen antud teematikaga juba kursis, siis usun, et on paljusid, kelle jaoks töös käsitletu on ...