esmaspäev, 21. september 2020

E-ITSPEA 2: interneti vaarisad

 

Emotikonid (ja emojid)

Puhta teksti ("plain text") levikuga internetis (ja ka selle eelkäijates) tekkis probleem, kui inimesed said aru, et lihtsa tekstiga on oluliselt keerulisem väljendada emotsiooni. Väga lihtne on mõista teksti valesti, kui sul puuduvad näiteks inimese ilmed ja hääletoon, mõistmaks teksti selgemat tähendust.

Alles hiljuti populaarsete 'emotikonide' levikule pani alguse professor Scott Fahlman aastal 1984, keda pahandas, et tema kooli teadetetahvlil ilmunud naljadel ja sealsetel tõsiselt võetavatel tekstidel oli õpilastel raske vahet teha. Ja ta pakkus välja, et kirjamärkide kombinatsioon ":-)" tähendaks, et tegu on naljaga ja pannes teksti sisse sellise ":-(" sümbolite järjestuse, siis inimesed teaksid, et võtavad loetud tõsiselt. Aga ruttu sai viimastest nägu meenutavatest märkidest tähendused, mis tähistasid vastavalt kas rõõmu ja rahulolu või pahameelt ja kurbust. Interneti ja sellega koos jututubade ja sõnumiplatvormide levikuga tekkis selliseid märke aina juurde ja see sai inimeste teksti kaunistavaks tavaliseks osaks.

1999. aastal sai Jaapanist alguse tänapäeval tuntud standard nimega emoji (tuleneb jaapani keelest: "e-" tähendab "pilt" ja "-moji", mis tähendab "tähemärki"). Sel ajal olid need 178 erinevat 12x12 pikslit kõrged ja laiad pildikesed. Aga kuigi meie oleme harjunud selliseid märke nägema kui väikseid "pildikesi", siis tegelikult saadetakse neid kui väikeseid tekstijupikesi, mille programm ise tõlgendab "pildikesteks" (kuna pildi saatmine läbi interneti on ikkagi palju mahukam, kui väikese tekstijupi). Sel ajal aga kasutas iga platvorm ja tootja iseendaja "emojisid", millest aga üks hetk saadi aru, et kui tahta saata selline pilt ühest keskkonnast teise, siis on selleks vaja ühtset standardit. Tuligi appi UNICODE aastal 2010. (Kuigi emoji-d töötasid "cross-platform" ka juba veidi enne seda, siis UNICODE lõi ühtse standardi.) Nüüd on igal uuel emojil, mis luuakse, kindel UNICODE-i väärtus. Näiteks tavaline naerunägu "🙂" (mida võiks kui võtta emotikoni ":-)" või ":)") on  UNICODE-is "U+1F642". 

Iga päev seda kasutades, ei aimagi inimesed, mis selliste süsteemide taga peidus tegelikult on ja kust nad alguse on saanud.


IRC (Internet Relay Chat)

Meile tuttavatest veebi alustaladest - brauseritest - isegi vanem 'sugulane' on (osadele tuttav) IRC, mis on praegustele Facebook Messengeridele ja Whatsappidele esiisaks. Selle loojaks on üllatavalt meie põhjanaaber Soomest, täpsemalt mees nimega Jarkko "Wiz" Oikarinen, kes oma vabast ajast lõi esimese IRC kliendi ja ka serveri. Vaikselt levis see mööda Soomet ning ka edasi põhjamaadesse, kuni sellest sai lõpuks üle maailma tuntud suhtlemise platvorm, millest loodi mitmeid erinevaid harusid ("forks"). Ajapikku on IRC populaarsus drastiliselt kahanenud ja selle on välja söönud uuemad keskkonnad nagu näiteks Windows Live Messenger (rahvakeeli "MSN"), mille omakorda on välja puksinud Facebook ja muud sotsiaalvõrgustikud ja suhtluskeskkonnad. Aga IRC pole täielikult kadunud kuhugi - kindlates ringkondades ja tihtipeale rohkem "tech-minded" inimeste seas on IRC täiesti elus ja "hingab".


Allikad:

The History of Emoticons and Emoji [ https://www.youtube.com/watch?v=NCKFH5erf6Y ]

Who Invented Emoticons and Emoji? [ https://www.thoughtco.com/emoticons-and-emoji-1991412 ]

History of IRC (Internet Relay Chat) [ https://daniel.haxx.se/irchistory.html ]


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

E-ITSPEA rühmatöö arvustus

Tumeveeb Töö teema on valitud põnev, kuigi ise olen antud teematikaga juba kursis, siis usun, et on paljusid, kelle jaoks töös käsitletu on ...